6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alma zorunluluğu 31/12/2024 tarihine kadar ertelenmişti.
Kanun koyucu, sürekli ertelenen bu zorunluluğu bu kez ertelememe kararı aldı ve az tehlikeli işyerleri bakımından da iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almak zorunlu hale geldi. Bu anlamda 50’den az çalışanı olan az tehlikeli işyeri statüsündeki yerler de İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na tabi hale geldi.
Peki iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almanın kapsamı nedir, bu düzenleme kimleri kapsıyor?
Az Tehlikeli Sınıf
Yapılan işin tehlike sınıfı Kanun’un 9’uncu maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre işyeri tehlike sınıfları Bakanlıkça Çıkarılacak bir tebliğ ile tespit edilir. Çıkarılan tebliğ uyarınca emlak ofisleri, mali müşavir ofisleri, hukuk büroları, yediemin faaliyetleri, döviz bürosu faaliyetleri, kuyumculuk faaliyetleri, giysi-gıda perakende satış faaliyetleri gibi işler az tehlikeli sınıfta yer almaktadır.
50’den Az Çalışanı Olan İşyeri
Kanun hükmü uyarınca bir işyerinde 50’den az çalışanı olan işyerleri de iş sağlığı ve güvenliği eğitimi kapsamına alınmıştır. Bu anlamda işyerinin en az 1 çalışanı olsa dahi İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na tabi olacak ve eğitimleri almak zorunda kalacaktır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun’un uygulaması
50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine bakanlıkça işyeri hekimi atanır, iş sağlığı ve güvenliği uzmanları tarafından işyeri risk analizi yapılır ve acil durum eylem planı çıkartılır. Daha sonra personel, 3 yılda bir 8 saatlik iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almak zorundadır. İş sağlığı eğitimini kendisi alan ve başarılı olarak sertifikasını alan işveren veya işveren vekili, sağlık ve güvenlik eğitimini kendisi de verebilecektir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Tedbirleri Almamanın Cezası
50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerinin, iş sağlığı ve güvenliği yükümlülüğünü yerine getirmediği durumda 2025 yılı için aşağıdaki idari para cezaları uygulama alanı bulacaktır:
2025 Yılı İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İdari Para Cezaları:
- İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tedbir almamak, organizasyonu yapmamak, gerekli araç ve gereçleri sağlamamak, sağlık ve güvenlik tedbirlerini değişen şartlara uygun hale getirmemek ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmama cezası 35.416 TL.
- İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini izlememek, denetlememek ve uygunsuzlukları gidermeme cezası 35.416 TL.
- İş güvenliği uzmanı görevlendirmemenin cezası 88.663 TL.
- İşyeri hekimi görevlendirmemenin cezası 88.663 TL.
Bir yanıt yazın